Siirry suoraan sisältöön

Erton jäsen irtisanottiin ilman perusteita – sai kunnon korvauksen

Käräjäoikeuden mukaan jäsenemme työsuhteen päättäminen oli laiton. Hän sai puolen vuoden palkkaa vastaavan korvauksen ja irtisanomisajan palkkaa vastaavan summan.

Nainen jalat sohvalla.
Erton jäsen työskenteli työnantajalleen tarvittaessa töihin kutsuttavana työntekijänä. Hänen työsuhteensa oli toistaiseksi voimassa oleva. Viimeisen vuoden aikana työnantaja ei ollut tarjonnut jäsenellemme töitä, vaikka hän oli useita kertoja niitä pyytänyt.
 
Jäsen otti yhteyttä Erton työsuhdeneuvontaan, kun työnantaja oli yhtäkkiä syksyllä 2018 ilmoittanut, ettei jäsenen työsuhde ollutkaan enää voimassa.
 
- Meidän lakimiehemme alkoi jäsenen pyynnöstä selvittää asiaa. Työnantaja väitti, että jäsen oli irtisanoutunut itse työsuhteestaan. Työntekijä oli tästä aivan äimistynyt, sillä hän ei ollut missään vaiheessa itse irtisanoutunut, kertoo Erton edunvalvontajohtaja Saara Arola.
 
Tarkemmissa selvittelyissä kävi ilmi, että työnantajan mielestä jäsen oli kieltäytynyt kesän 2017 ajaksi sovitusta kokoaikatyöstä. Tämän vuoksi työnantaja katsoi, että jäsen irtisanoutui työsuhteestaan.
 
- Jäsenen mielestä taas kokoaikatyöstä oli sovittu vain parille kesäkuukaudelle, ja hän oli kieltäytynyt ainoastaan aloittamasta töitä aiemmin kuin mitä oli sovittu, Arola kertoo.
 
Sovintoa yritettiin ensin saada neuvottelemalla, mutta se ei onnistunut. Tämän vuoksi jäsen haki Erton oikeudenkäyntiturvaa, joka hänelle myönnettiin. Näin asia voitiin viedä tuomioistuimeen.
 
- Käräjäoikeus katsoi, ettei jäsen ollut itse irtisanoutunut työsuhteestaan. Yleinen periaate onkin, että sen, joka väittää toisen päättäneen työsuhteen, tulee pystyä myös todistamaan se. Siksi katsottiin, että työnantaja oli päättänyt jäsenen työsuhteen ilman lainmukaisia perusteita ja ilman irtisanomisaikaa, Arola kertoo.
 
Työnantaja tuomittiin maksamaan jäsenelle korvauksena työsuhteen perusteettomasta päättämisestä kuuden kuukauden palkkaa vastaavan korvauksen sekä lisäksi irtisanomisajan palkkaa vastaavan summan. Lisäksi työnantaja tuomittiin maksamaan korvausta Ertolle aiheutuneista oikeudenkäyntikuluista.
 

Tiesitkö tämän oikeusturvasta?

 
Monet liitot tarjoavat jäsenilleen oikeusturvavakuutuksen oikeuteen päätyvien riitojen varalle. Tällainen vakuutus kattaa kuitenkin vain hyvin rajatun osan kuluista: vakuutuksessa on yleensä omavastuuosuus ja enimmäiskorvaus on usein 10 000–15 000 euroa, vaikka kulut voivat helposti nousta oikeusriidassa korkeammaksikin.
 
Lisäksi oikeudenkäynnissä hävinnyt osapuoli joutuu usein korvaamaan myös vastapuolen oikeudenkäyntikulut, jolloin maksettavaa voi tulla useita kymmeniä tuhansia euroja. Siten oikeusturvavakuutuksesta huolimatta työntekijä joutuu ottamaan ison henkilökohtaisen riskin viedessään jutun oikeuteen. Erton Täysturva-jäsenten oikeusturva sen sijaan kattaa kaikki oikeudenkäyntikulut, myös vastapuolen oikeudenkäyntikulut, jos juttu hävittäisiin. Täysturva-jäsen ei siis koskaan joudu itse maksamaan mitään. Tästä syystä oikeusturvamme on yksi maan parhaista. Tutustu Erton oikeusturvaan ›

Jaa artikkeli:

Tutustu muihin artikkeleihin