ERTO voitti oikeusjutun – jäsenemme sai 44 000 euroa puuttuvia palkkasaatavia
Haasteiden edessä

ERTO voitti oikeusjutun – jäsenemme sai 44 000 euroa puuttuvia palkkasaatavia

Käräjäoikeus tuomitsi työnantajan maksamaan ERTOn jäsenelle noin 44 000 euroa puuttuvia palkkasaatavia. Tämän lisäksi työnantajan maksettavaksi jäi lähes 124 000 euroa oikeudenkäyntikuluja. Niitä jäsenemme ei olisi joutunut maksamaan, vaikka olisi hävinnyt jutun. Sen takaa ERTOn maksuton oikeusturva.

Jäsen otti yhteyttä työsuhdeneuvontaamme, koska ei ollut irtisanoutumisensa jälkeen saanut loppupalkkaansa. Työnantajan mukaan loppupalkkaa ei tarvinnut maksaa, koska jäsen oli velkaa yritykselle.

Velka oli syntynyt työnantajan mielestä siitä, että jäsen oli saanut työnantajan maksamaan hänelle provisioita yli 20 000 euroa väärin perustein. Jäsen puolestaan katsoi, että hänellä oli oikeus maksettuihin provisioihin yhteisesti sovittujen provisioehtojen mukaisesti.

”Lisäksi heillä oli erimielisyyttä siitä, kuuluuko työntekijän myös sairausaikana ja isyysvapaan aikana saada keskimääräiset provisiot. Jäsenen mielestä työnantaja oli myös laskenut vuosilomakorvauksessa maksettavan provision liian pieneksi”, ERTOn edunvalvontajohtaja Saara Arola kertoo riitatilanteesta.

Aluksi ERTOn lakimies ja työnantaja neuvottelivat asiasta. Sovintoa ei kuitenkaan syntynyt, joten jäsen haki ERTOlta maksutonta oikeusturvaa, jonka turvin hän vei asian käräjäoikeuteen.

”Oikeudessa jäsen pystyi todistamaan, mitä provision ehdoista oli sovittu ja että provision maksuedellytykset täyttyivät. Työnantaja ei puolestaan pystynyt osoittamaan, että jäsen olisi johtanut yhtiötä harhaan”, Arola kertoo.

Käräjäoikeus tuomitsi työnantajan maksamaan jäsenelle noin 44 000 euroa puuttuvia palkkasaatavia. Työnantaja ei valittanut tuomiosta hovioikeuteen, joten tuomio jäi voimaan.

Oikeudenkäyntikulut nousivat huimiksi: jäsenen oikeudenkäyntikulut olivat lähes 24 000 ja työnantajan melkein 100 000 euroa. Oikeudenkäynnissä hävinnyt osapuoli joutuu yleensä korvaamaan omien oikeudenkäyntikulujensa lisäksi myös vastapuolen oikeudenkäyntikulut.

”Jäsen ei olisi joutunut maksamaan oikeudenkäyntikuluja, vaikka juttu olisi hävitty. Sen takasi ERTOn maksuton oikeusturva, joka onkin ensiluokkainen jäsenetu”, Arola summaa.

Lue lisää, mitä oikeusturva tarkoittaa käytännössä? Ja miksi sanomme, että ERTOn oikeusturva on yksi parhaista?