Stressinhallinnan pikaopas (61 minuuttia x stressin helpotusta)
Hyvinvointi

Stressinhallinnan pikaopas (61 minuuttia x stressin helpotusta)

Pieni määrä stressiä on hyväksi, mutta liika tekee toimintakyvyttömäksi. Onneksi stressiä voi lievittää tehokkaasti lyhyessäkin ajassa työpäivän aikana.

1 min: Poista happivaje.

Hengitä syvään. Neuvo on vanha, mutta hengittäminen on kaiken rentoutumisen perusta. Suorista selkäsi, rentouta hartiasi ja etsi päällesi oikea asento niin, että se lepää niskan jatkeena. Pura jännitys kasvoiltasi ja sulje silmäsi. Hengitä ilmaa sisään keuhkoihisi nenän kautta, puhalla ilma ulos suun kautta.

5 min: Lyö leikiksi.

Unohda työasiat hetkeksi ja pelaa vaikka hetki puhelimellasi. Kun joku ihmettelee, miksi pelaat työajalla, selitä että taukopelit auttavat kasaamaan kokoon keskittymiskyvyn, joka katoaa usein hektisessä arjessa ja vie työtehon mukanaan.

10 min: Puhu höyryt pihalle.

Pyydä työpaikan paras kuuntelija luoksesi ja vuodata kaikki ulos. Muista kuitenkin pyytää lupa monologiisi ja kerro olevasi valmis toimimaan kuuntelijana vastavuoroisesti.

15 min: Vaihda maisemaa.

Jos työt eivät suju, asian tuskaileminen työpöydän ääressä ei paranna tilannetta. Päinvastoin, se vain lisää paniikkia siitä, että asiat eivät tule hoidetuiksi. Paras tapa katkaista tilanne on ottaa hetken tauko, pukea takki päälle ja kävellä kerran reippaasti korttelin ympäri.

30 min: Asiat tärkeysjärjestykseen.

Kirjoita ylös kolme asiaa, jotka juuri nyt vaivaavat mieltäsi. Mieti jokaista hetken ja aseta se oikeisiin mittasuhteisiin. Laadi ratkaisusuunnitelma ja kirjoita se paperille. Jotkut asioista voit ratkaista heti – voit esimerkiksi soittaa puhelut, joita olet vältellyt. Toisiin ongelmiin ratkaisun löytäminen vie vähän enemmän aikaa, mutta jo tietoisuus siitä, että teet asialle jotain, rauhoittaa mielesi.

Juttu on julkaistu alun perin Toimi-lehdessä muutamia vuosia sitten.