Siirry suoraan sisältöön

Onko juhannusaatto vapaapäivä?

Onko juhannusaatto vapaapäivä? Onko se palkallinen vapaapäivä? Entä kuluttaako juhannusaatto lomapäiviä? Nämä kysymykset nousevat usein esiin.

Nainen kukkaseppele päässään.

Juhannusaatto ei ole virallinen pyhäpäivä, juhannuspäivä sen sijaan on. Viralliset pyhäpäivät ovat monilla aloilla vapaapäiviä ja näinä päivinä tehtävästä työstä on maksettava tuplapalkkaa. Työaikalain mukaan kansallisena juhlapäivänä saa teettää työtä vain, jos kyse on sellaisesta työstä, jota säännöllisesti tehdään myös pyhäpäivinä tai jos siitä on työntekijän kanssa sovittu. 

Juhannusaaton vaikutukset työaikaan ja siitä maksettavat korvaukset määritellään eri alojen työehtosopimuksissa. Juhannusaatto on monessa työehtosopimuksessa palkallinen vapaapäivä. Oman tilanteesi saat selville siis oman alasi työehtosopimuksesta. Jos työsuhteessasi ei noudateta työehtosopimusta, voi työnantajan kanssa sopia palkallisesta vapaapäivästä. Monet työnantajat noudattavatkin tällaista tapaa.

Vuosilomalain mukaan juhannusaatto ei kuluta lomapäiviä. Näin ollen juhannusviikolla pidetty loma kuluttaa vain neljä lomapäivää, koska juhannusaattona tai -päivänä pidetystä lomasta lomapäiviä ei kulu.

Jaa artikkeli:

Tutustu muihin artikkeleihin