Siirry suoraan sisältöön

Näin onnistut videohaastattelussa ja -hakemuksessa

Yhä useampi työnantaja käyttää videohaastatteluja tai -hakemuksia rekrytoinnin tukena. Parhaimmillaan ne helpottavat työnantajaa esikarsinnan tekemisessä.

Kädet pitelevät korttia, jossa videokamera.
Videohakemus antaa työnhakijalle mahdollisuuden tuoda oma persoonansa paperista hakemusta paremmin esille. Videohaastattelu taas säästää aikaa, kun hakijan ja haastattelijan ei tarvitse olla samaan aikaan samassa paikassa. Yleisesti ottaen hyvä videohakemus ja -haastattelu on sellainen, josta työnantaja saa käsityksen hakijan persoonallisuudesta ja siitä, voisiko tämä sopii joukkoon. Yhtä oikeaa tapaa ei ole, mutta tärkeintä on, että videolla paistaa työnhakijan motivaatio ja persoona. Tässä vielä viisi vinkkiä, joiden avulla onnistut varmasti!
 

1. Valmistaudu kunnolla etukäteen

 
Mieti etukäteen mitä haluat kertoa. Voit käyttää muistiinpanoja apuna, mutta älä lue suoraan paperista. Haastattelutilannetta varten voit liimata vaikka läppärin reunaan tai seinälle koneen taakse ydinasioita post-it-lapuille, joita voit nopeasti tarvittaessa vilkaista. Videohakemusta varten hyvä apuvälineohjelma on Fyte4U. Sen avulla voit ensin kirjoittaa tekstin ja saat tekstin pyörimään prompterin avulla tietokoneesi ruudulla. Fyte4U toimiikin parhaiten tietokoneella tai läppärillä. Varmista ennen videohaastattelua, että internet-yhteytesi on tarpeeksi nopea, jottei videokuva ei katkeile kesken haastattelun.
 

2. Valitse oikeanlainen sijainti

 
Videohakemuksen tekijän ei tarvitse olla ammattilaiskuvaaja, kännykän kamera riittää oikein hyvin. Taustalla pörräävät muut ihmiset tai vaikka lapset ja lemmikit eivät kuitenkaan anna kovin ammattimaista vaikutelmaa, joten varmista ympäristön rauhallisuus, niin hakemusta tehdessä kuin haastattelutilanteessakin. Pistä kamera silmien korkeudelle tai niiden yläpuolelle, ei alaviistoon.
 

3. Ole ytimekäs

 
Videohakemuksen sopiva pituus on noin 1-1,5 min. Videohaastattelussa vastaukset eivät myöskään saa olla liian pitkiä; yhteen kysymykseen ei kannata satuilla yli kolmea minuuttia.
 

4. Kiinnitä huomioita olemukseesi

 
Videohaastattelu on työhaastattelutilanne siinä missä fyysinenkin tapaaminen, joten huolehdi, että näytät siistiltä ja valmistautuneelta. Samoin videohakemuksessa olemuksen on oltava siisti. Ole mahdollisimman luonnollinen, puhu rauhallisesti ja vältä ulkoa opetellun kuuloista puhetta. Muista erityisesti haastattelutilanteesa myös sanaton viestintä eli nyökkää ja hymyile aika ajoin selkeästi, sillä ruudun läpi ilmeet ja eleet erottuvat huonommin kuin livetilanteessa.
 

5. Ota tilanteesta kaikki irti ja pane persoonasi peliin!

 
Kerro kuka olet ammatillisesti, mikä on ydinosaamistasi, millaisiin ongelmiin osaamisesi tuottaa ratkaisun ja mitä lisäarvoa osaamisellasi on organisaatiolle. Palauta mieleen jokin konkreettinen onnistumistarina osaamiseesi liittyen ja kerro se. Muista, että videohaastatteluun pääseminen kertoo jo, että sinusta ollaan tosissaan kiinnostuneita.
 

Jaa artikkeli:

Tutustu muihin artikkeleihin