Näin onnistut videohakemuksessa
Töissä

Näin onnistut videohakemuksessa

Yhä useampi työnantaja käyttää videohaastatteluja tai -hakemuksia rekrytoinnin tukena. Parhaimmillaan ne täydentävät kirjallista hakemusta ja CV:tä ja helpottavat työnantajaa esikarsinnan tekemisessä.

Videohakemus antaa työnhakijalle mahdollisuuden tuoda oma persoonansa paperista hakemusta paremmin esille. Videohaastattelu myös säästää aikaa, kun hakijan ja haastattelijan ei tarvitse olla samaan aikaan samassa paikassa.

Hyvä videohakemus ja -haastattelu on sellainen, josta työnantaja saa käsityksen hakijan persoonallisuudesta ja siitä, voisiko tämä sopii joukkoon. Yhtä oikeaa tapaa videon tekoon ei ole, mutta tärkeintä on, että videosta paistaa työnhakijan motivaatio ja persoona. Ammattilaiskuvaaja ei tarvitse olle, kännykän kameran kuvan laatu riittää oikein hyvin. Videon voi ladata esimerkiksi Youtubeen tai Vimeoon, jolloin sen voi jakaa linkin avulla. Tällöin asetukset kannatta katsoa siten, että vain linkin vastaanottaja näkee videon.

1. Harjoittele hakemuksen tekoa tai haastattelua etukäteen

Hyvä apuvälineohjelma on Fyte4U. Sen avulla voit ensin kirjoittaa tekstin ja saat tekstin pyörimään prompterin avulla tietokoneesi ruudulla. Fyte4U toimiikin parhaiten tietokoneella tai läppärillä. Muistiinpanoja voi käyttää apuna, mutta älä lue suoraan paperista.

2. Rauhoita videointihetki kaikelta ylimääräiseltä.

Taustalla pörräävät lapset ja lemmikit eivät anna kovin ammattimaista vaikutelmaa.

3. Ole ytimekäs

Videohakemuksen sopiva pituus on noin 1-1,5 min. Videohaastattelussa vastaukset eivät myöskään saa olla liian pitkiä; yhteen kysymykseen ei kannata satuilla yli kolmea minuuttia.

3. Ota tilanteesta kaikki irti ja pane persoonasi peliin!

Kerro kuka olet ammatillisesti, mikä on ydinosaamistasi, millaisiin ongelmiin osaamisesi tuottaa ratkaisun ja mitä lisäarvoa osaamisellasi on organisaatiolle. Palauta mieleen jokin konkreettinen onnistumistarina osaamiseesi liittyen ja kerro se videolla. Muista, että videohaastatteluun pääseminen kertoo, että sinusta ollaan tosissaan kiinnostuneita. 

Koottu Toimi-lehdessä 1/2017 olleesta jutusta sekä UP Partnersin kouluttajan Susan Caloniuksen vinkeistä.