Siirry suoraan sisältöön

10 vinkkiä palkankorotuksesta neuvottelemiseen

Katso Erton juristin laatimat vinkit siihen, miten palkankorotuksista keskustelemiseen kannattaa valmistautua ja miten toimia itse neuvottelutilanteessa.

Nainen katsoo pohtivana eteenpäin käsi poskellaan.
Onko työnkuvasi muuttunut vaativammaksi, oletko ylittänyt tulostavoitteet kirkkaasti tai onko osaamisesi muuten vain kasvanut? Vai onko palkkasi jäänyt jälkeen yleisestä alan palkkatasosta?
 
Mieleesi on voinut hiipiä ajatus siitä, voisitko saada palkankorotuksen. Palkankorotuksesta neuvotteleminen voi olla jännittävää ja hankalaa, jos et ole valmistautunut siihen. Usein luonteva hetki neuvottelulle on kehityskeskustelussa, mutta mikään ei estä neuvottelemasta muulloinkin, jos sille on tarvetta.
 
Me olemme Ertossa laatineet 10 vinkkiä siihen, miten palkankorotuksista keskustelemiseen kannattaa valmistautua ja miten toimia itse neuvottelutilanteessa.
 

1. Oman tilanteen kartoitus on tärkeää.

 
Saat todennäköisemmin palkankorotuksen silloin, kun pyyntösi perustuu johonkin objektiivisesti mitattavaan asiaan. Oletko kenties tehnyt vaativampia työtehtäviä? Oletko ylittänyt tulostavoitteet, saanut hyvää asiakaspalautetta tai päivittänyt osaamistasi koulutuksen avulla? Tärkeintä on, että pystyt perustelemaan palkankorotuspyyntösi.
 

2. Listaa paperille työtehtävät/asiat, joiden perusteella katsot, että olet oikeutettu palkankorotukseen.

 
Mieti valmiiksi tapa, jolla esität ne työnantajalle.
 
Tarkista perusteluita varten työehtosopimuksesi, jos sellaista työsuhteessasi noudatetaan. Työehtosopimuksesta kannattaa tarkistaa, onko nykyisten tehtäviesi perusteella palkkaluokkasi oikein ja saako kokemusvuosista lisäpalkkaa. Monissa työehtosopimuksissa on myös määräyksiä tehtäväkohtaisista tai henkilökohtaisista palkanosista, kielitaitolisistä tai sijaisuuspalkkioista hoitaessasi vaativampaa tehtävää.
 
Jos työsuhteessasi ei noudateta mitään työehtosopimusta, mutta ERTO on antanut alalle palkkasuosituksen, voit käyttää sitä apunasi palkankorotusneuvottelussa.
 

3. Perustele osaamisesi tuoma lisähyöty yritykselle.

 
Jos olet ylittänyt tulostavoitteet, voit hyödyntää tulosraporttejasi ja verrata niitä kaikille asetettuihin tavoitteisiin. Osaamisesi kasvamista voit kuvata sillä, miten työ sujuu paremmin ja miten se hyödyttää koko työyhteisöä tai asiakkaita.
 

4. Jos palkkasi on pienempi kuin muilla samaa työtä tekevillä, selvitä kuinka paljon palkkaeroa on.

 
Voit käyttää apuna erilaisia palkkatilastoja ja/tai olla yhteydessä luottamusmieheen tai -valtuutettuun tai niiden puuttuessa Erton työsuhdeneuvontaan. Voit myös tiedustella suuntaa antavia tietoja palkoista työkavereilta kahden kesken, mutta muista hienovaraisuus, sillä kaikki eivät halua puhua omasta palkastaan.
 

5. Muista, että samasta työstä on maksettava sama palkka, mutta eroja saa olla esimerkiksi henkilökohtaisen suoriutumisen perusteella.

 
Työnantajan pitää pystyä perustelemaan palkkaerot.
 

6. Ole realistinen palkkatoiveesi suhteen ja muista mitoittaa toiveeseen hiukan neuvotteluvaraa.

 
Kun olet miettinyt perusteet palkankorotukselle sekä sopivan korotuksen, voit ottaa yhteyttä työnantajaan ja sopia tapaamisen. Liitä perustelusi mukaan viestiin jo tässä vaiheessa, niin työnantaja voi valmistautua neuvotteluun.
 

7. Ole neuvottelussa positiivinen ja sopivan itsevarma.

 
Omia vahvuuksia ja osaamista kannattaa korostaa. Muista myös, että kyseessä on neuvottelu, jossa voi joutua tekemään kompromisseja palkankorotuksen suuruuden osalta. Työnantaja voi haluta myös miettiä toivettasi yön yli.
 

8. Älä luovuta, vaikka työnantaja ei heti sano kyllä palkankorotukselle.

 
Voit haastaa järkevästi työnantajan kommentteja ja tuoda omia näkemyksiäsi esille. Kannattaa kysyä, mikä työnantajan mielestä on sopiva palkka. Voit myös esittää toivettasi hiukan pienempää summaa (mutta ei kuitenkaan heti neuvottelujen alkuun) tai muita etuja, kuten vaikka työnantajan maksamaa erityistä koulutusta tai liikunta- ja kulttuuriseteleitä.
 

9. Muista pyytää työnantajalta perusteluita, jos hän ei millään halua suostua palkankorotukseen.

 
Voit myös kysyä työnantajalta mitä sinun pitäisi tehdä toisin, jotta voisit saada palkankorotuksen, ja koska siitä voidaan keskustella uudestaan.
 

10. Jos nyt ei tärpännyt, ota asia esiin myöhemmin.

 
Hienoa, jos sait neuvoteltua palkankorotuksen! Jos et, niin voit silti onnitella itseäsi hyvästä yrityksestä. Sitä sanotaan, että harjoittelu tekee mestarin, ja niin se on myös palkkaneuvotteluissa, koska seuraavalla neuvottelukerralla sinulla on jo enemmän kokemusta ja olo varmempi. Kannattaa nostaa palkankorotusasia esille myöhemmin.
 
Jos tarvitset tarkempaa neuvontaa, voit olla yhteydessä Erton työsuhdeneuvontaan, puh. 09 613 231, ma–pe kello 8.30–13.30.
Jade Myllykangas
Jade Myllykangas Jade työskentelee Ertossa juristina. Hän auttaa jäseniämme työsuhteisiin liittyvissä asioissa lakineuvonnassamme.

Jaa artikkeli:

Tutustu muihin artikkeleihin