Siirry suoraan sisältöön

Erton muutto oli yhteispelin voimannäyttö

Erton muutto uusiin tiloihin oli ponnistus, johon tarvittiin osaamista ja panosta eri puolilta Erton yhteisöä.

Marko Nurmi ja Jutta Jokela Erton toimistolla.

On selvä, että muutto 1 000 neliömetristä 300 neliömetrin tilaan tarkoittaa sitä, ettei kaikki vanha tavara mahdu mukaan. Ei etenkään, kun toimistokalusteita, paperiarkistoja, mappeja ja monenlaista tavaraa on kertynyt 50 vuoden ajalta. Tällainen tilanne oli Erton toimistolla vuoden 2022 lopussa, kun muuttoa perinteisestä toimistosta uudenlaiseen monitilatoimistoon alettiin suunnitella. 

Onneksi Erton jäsenyhdistyksissä on muutto- ja organisointiosaamista omasta takaa. Logistiikan toimihenkilöiden puheenjohtaja Marko Nurmi otti muuton organisoinnin haltuunsa oman työnsä ohessa. Nurmen arkityö on Postissa. 

“Vuoden alussa pyysin tarjouspyynnöt Erton muutosta, ja siitä kaikki sitten eteni yksityiskohtaisesti aina maaliskuun loppuun. Muutto toteutettiin yhden päivän aikana maaliskuun puolivälissä”, muuttokenraaliksikin tituleerattu Nurmi sanoo.

Karkea muuttosuunnitelma tehtiin Excelillä, jonka jälkeen muutolle luotiin oma Teams-kanava. Sieltä löytyivät tarkemmat ohjeet niin jäsenyhdistyksille kuin Erton henkilökunnallekin.

Plannerilla työt ja aikataulut saatiin jaettua kaikille sekä seurattua tehtävien etenemistä. Jokainen pysyi kartalla siitä, milloin mikäkin vaihe piti olla tehtynä – omien huoneiden, yhteisten tilojen tai arkiston tavarat läpikäytynä, mukaan otettava pakattuna muuttolaatikoihin tai muuttolaatikot tyhjennettyinä uusissa tiloissa. 

Selkeä ohjeistus auttoi

“Selkeästä ohjeistuksesta oli iso apu. Vanhassa toimistossa kaikilla oli omat huoneet kaapistoineen, uudessa on vain lukollinen lokero. Kaikkien mappien ja vanhojen papereiden läpikäynnissä oli valtava työ. Olen ollut Ertossa töissä vasta puolitoista vuotta, joten minulle muutto oli suhteellisen yksinkertainen. Osalla työkavereista on monikymmenvuotinen ura, joten tavaraa ja paperia oli kertynyt”, Erton palvelukoordinaattori Jutta Jokela sanoo.

Yksi suurimmista urakoista oli Erton arkiston läpikäynti.

“Hyllymetrejä oli 112, ja kaikki oli käytävä läpi paperi paperilta ja mietittävä, mitä säästetään ja mitä ei. Nyt Erton historia on tallessa Kansallisarkiston Toimihenkilöarkistossa ja digitalisoitavissa”, Marko Nurmi iloitsee.

Myös Erton kuuden jäsenyhdistyksen tavaroiden järjestelyssä oli urakkaa.

“Jäsenyhdistysten käytössä oli vanhassa toimistossa yhteinen varastohuone sekä omat korkeat kaapit. Uudessa tilassa jokaisella yhdistyksellä on vain yksi kaappi. Poisheitettävää oli todella paljon.”

Kaikki mahdollinen kierrätettiin

Suomen Punaisessa Ristissä kiertotalousasiantuntijana työskentelevä Miska Keskinen sanoi hep, kun Ertosta kysyttiin vinkkejä ja neuvoja siihen, mihin käyttökelpoista tavaraa kannattaisi toimittaa.

Keskinen kertoi, että SPR kierrättää ja hyödyntää mielellään kaiken käyttökelpoisen ja pienellä tuunauksella toimivan. Kierrätyskelpoiset kalusteet ja tavarat kuljetettiin SPR:n Soppi-kierrätysmyymälään Hämeenlinnaan ja uusiin tiloihin muuttaneeseen Lahden vastaanottokeskukseen.

“Esimerkiksi toimistokalusteet ovat laadukkaita ja tehty kestämään. Olisi ollut todella sääli, jos ne olisi vain viety roskiin. Vanhat sähköiset työpöydät myytiin heti, samoin työtuolit. Mappeja oli tuhansia ja nekin ovat jo löytäneet uuden kodin. Mukana oli myös esimerkiksi nitojia, rei’ittäjiä, kasettisoittimia, pilottisalkkuja ja liikelahjoja kaulahuiveista kyniin. Tavoitteena oli, ettei mitään ehjää tai korjaamiskelpoista heitetä roskiin”, ystealainen Keskinen sanoo. 

Myydystä tavarasta saatu taloudellinen hyöty käytetään SPR:n toimintaan Varsinais-Suomessa ja Hämeessä. Erto osallistui tavaroiden kuljetuskustannuksiin.

Kiireinen arki pyöri muutosta huolimatta

Muuttourakka oli koko Erton toimistolle valtava ponnistus, josta Nurmi antaa ison kiitoksen kaikille. Muuttokuukausien keskellä toimiston arki pyöri täysillä.

“Samaan aikaan oli käytävä vaikeat tes-neuvottelut ja viestittävä siitä. Lisäksi Erton ilme muuttui. Kaikki tämä vaati todellista venymistä ihan jokaiselta. Aina eivät tunnit riittäneet”, Marko Nurmi toteaa.

Uuden toimiston ilme on valoisan neutraali, joka kestää aikaa. Nimettyjä työpisteitä on vain muutama, kun muutossa siirryttiin uudenlaiseen monitilatoimistoon.

“Muutto oli varmasti joillekin myös vaikea, etenkin jos on tottunut omaan huoneeseen. Uskon ihmisten lopulta löytävän paikkansa. Tilat ovat viihtyisät, ja jokaiselle löytyy työpiste. Hiljaiseen työskentelyyn löytyy omat tilansa, samoin rennompiin palavereihin”, Jutta Jokela sanoo.

Jaa artikkeli:

Tutustu muihin artikkeleihin