Siirry suoraan sisältöön

Työnantajani aikoo osa-aikaistaa minut, miten toimin?

Erton työsuhdeneuvonnasta kysytään usein ohjeita tilanteeseen, jossa työnantaja aikoo osa-aikaistaa työntekijän. Lue vinkkimme tilanteeseen.

Nainen istuu kivetyksellä kädet sylissä
Jos työnantaja haluaa osa-aikaistaa työntekijän, työntekijän täytyy olla tarkkana, ettei sovi itse työaikansa lyhentämisestä ennen kuin työnantaja on kirjallisesti ilmoittanut osa-aikaistamisesta. 
 
Työnantaja voi yksipuolisesti muuttaa työsuhteen osa-aikaiseksi taloudellisilla ja tuotannollisilla irtisanomisperusteilla eli silloin, kun työ on olennaisesti ja pysyvästi vähentynyt eikä siten työntekijälle voida enää tarjota kokoaikaista työtä. Työsuhteen osa-aikaistaminen on tällöin mahdollista irtisanomisaikaa noudattaen. Osa-aikainen työsuhde astuu siten voimaan vasta irtisanomisajan jälkeen. 
 
Osa-aikaistaminen tarkoittaa siis työaikaa koskevan ehdon pysyvää muuttamista. Ennen osa-aikaistamista työnantajan on käytävä muutosneuvottelut, jos työnantajan palveluksessa on vähintään 20 työntekijää.  
 
Työnantajan osa-aikaistaessa työsuhteen uutta työsopimusta ei välttämättä tarvita. Työnantaja voi antaa työntekijälle kirjallisen ilmoituksen työsuhteen osa-aikaistamisesta, josta ilmenee osa-aikaistamisen syy sekä uusi työaika ja palkka. Tämä työnantajan yksipuolinen ilmoitus voidaan liittää työsopimuksen oheen. 
 
Jos osapuolet haluavat kuitenkin tehdä uuden työsopimuksen, tulee työntekijän ennen allekirjoittamista varmistua siitä, että hän on saanut työnantajalta kirjallisen ilmoituksen työsuhteen osa-aikaistamisesta. Tämä on tärkeää, jotta työntekijä ei menetä oikeuttaan mahdolliseen soviteltuun työttömyyspäivärahaan. Lisäksi työntekijän kannattaa tarkistaa, ettei uudessa työsopimuksessa ole heikennetty muita ehtoja kuin työaikaa ja palkkaa ja että uusi työsopimus tulee voimaan vasta irtisanomisajan kuluttua. Työajan tarkemmasta sijoittelusta on hyvä sopia kirjallisesti.

Jäsen, muistathan maksuttoman työsopimuksen tarkistuspalvelun?

 
Erton jäsenen kannattaa tarkistuttaa uusi työsopimuksensa juristeillamme ennen sen allekirjoittamista. Löydät maksuttoman työsopimuksen tarkistuspalvelun kirjautumalla Oma Erto -asiointipalveluumme.
 
 
Saara Arola
Saara Arola Saara työskentelee Ertossa edunvalvontajohtajana ja toimii lakitiimin esimiehenä. Saara neuvottelee yksityisen sosiaalipalvelualan ja terveyspalvelualan työehtosopimukset.

Jaa artikkeli:

Tutustu muihin artikkeleihin