Irtisanomisiin tähtäävät yt-neuvottelut voivat olla kova paikka sellaisiin joutuvalle. Näillä seitsemällä vinkillä et käperry kuoreesi, vaan helpotat työarkea neuvottelujen aikana. Vitsaillakin saa!
1. Elä normaalia arkea.
Pelko neuvottelujen aikana voi olla kova: Kuinka minun käy, kuinka kollegoiden käy? Saanko pitää työpaikkani, säilyykö työnkuva ennallaan? Peloista huolimatta pyri neuvottelujen aikana elämään normaalia arkea ja yritä keskittyä omaan työhösi.
2. Hanki oikeaa tietoa.
Älä levittele huhuja, älä lietso epävarmuutta, älä provosoi. Osallistu tilaisuuksiin, joissa kerrotaan neuvottelujen etenemisestä, sillä oikea tieto on parasta lääkettä.
3. Hae tukea ja apua.
Ohjeita neuvottelujen alkaessa ja niiden aikana saa omasta ammattiliitosta. Jos työpaikalla on luottamusmies, häneltä saa tietoa neuvottelujen etenemisestä – siltä osin kun hän voi kertoa, sillä osa tiedoista on salassa pidettävää. Työsuojeluvaltuutettu auttaa, jos tarvitaan tukea jaksamiseen. Neuvoja voi kysyä myös kokeneemmalta työkaverilta, jolle yt-neuvottelut ovat tuttu kokemus.
4. Älä jää yksin.
Älä käperry kuoreesi, vaan muodostakaa työyhteisössä tiimejä ja kehittäkää käytäntöjä, jotta voitte puhua ja saada tukea toinen toisiltanne. Pitäkää työpaikalla yhtä ja muistakaa, että musta huumori on myös hyvä voimavara!
5. Valmistaudu neuvotteluihin hyvin.
Heti kun tieto neuvotteluista tulee, kannattaa alkaa valmistautua yhdessä. Jos neuvottelupöytään on tulossa useita työntekijöitä, heidän täytyy ryhmäytyä jo etukäteen ja sopia työnjaosta neuvottelupöydässä.
6. Tiedä mitä hyväksyt.
Neuvottelijoiden on tärkeää kuunnella tarkasti, mitä työnantaja esittää ja tehdä muistiinpanoja. Pyytäkää lisää tietoa, jos jotain jää epäselväksi. Ei kannata hyväksyä mitään, mistä ei ole varma. Työnantajan on pidettävä neuvotteluista pöytäkirjaa, jos työntekijät niin pyytävät.
7. Vaadi vastauksia.
Työnantajalta voi vaatia tarkkoja vastauksia esimerkiksi sellaisiin kysymyksiin kuin mitkä ovat työnantajan tavoitteet, miten työnantaja perustelee esityksensä ja millaisella aikataululla työnantaja aikoo toteuttaa toimenpiteet. Jos kyseessä ovat irtisanomisiin johtavat neuvottelut, tulee työnantajan selvittää, mitä on tehty irtisanomisten välttämiseksi.
Vinkit antoi ERTOn työmarkkinayksikön asiantuntija Markku Väänänen.
Varmista vielä, että ymmärrät, mitä yt-neuvotteluilla tarkoitetaan ja miten ne vaikuttavat työntekijään. Lue juttu täällä »