Siirry suoraan sisältöön

Tarvitsetko breikkiä oravanpyörästä?

Onko aiemmin mielenkiintoiselta tuntunut työsi alkanut maistua puulta? Jos kaipaat taukoa työelämästä, sinulla on useita vaihtoehtoja.

Mies pohtii työpöytänsä äärellä.

Vuorotteluvapaa on tarkoitettu 20 vuotta työelämässä olleille

 
Vuorotteluvapaa on oiva vaihtoehto, jos olet ollut pitkän aikaa työelämässä ja haluat vapautta tehdä mitä ikinä huvittaa. Vuorotteluvapaalla ei tarvitse suorittaa mitään, vaan ajan saa käyttää haluamallaan tavalla. Vuorotteluvapaan edellytyksenä on vähintään 20 vuoden työhistoria ja vähintään 13 kuukauden yhtäjaksoinen työsuhde nykyisellä työnantajalla. Lisää tietoa vuorotteluvapaasta saat esimerkiksi työttömyyskassaltasi. Vuorotteluvapaan ajalta on mahdollista saada vuorottelukorvausta.
 
 

Opintovapaan ajalta voi saada aikuiskoulutustukea tai opintotukea

 
Suosittelen opintovapaata sille, joka haluaa oppia uutta tai saattaa loppuun kesken jääneen tutkinnon. Opintovapaan saamisen edellytyksenä on, että työsuhde on kestänyt vähintään vuoden ja opiskelu tapahtuu julkisen valvonnan alaisessa koulutuksessa. Esimerkiksi ammattikoulu-, ammattikorkeakoulu- ja yliopisto-opinnot soveltuvat tähän erinomaisesti.
 
Opintovapaan voi pitää yhdessä tai useammassa erässä ja sen yhteiskesto voi saman työnantajan palveluksessa olla enintään kaksi vuotta viiden vuoden aikana. Opintovapaan ajalle voi hakea joko aikuiskoulutustukea tai opintotukea. Muistathan, että opintojen ei tarvitse liittyä mitenkään nykyiseen työhösi tai ammattiin.
 

Myös perhevapaalla saa tauon työelämästä

 
Pienten lasten vanhempi voi puolestaan pitää perhevapaata ja sitä kautta saada taukoa työelämästä. Perhevapaalla tarkoitetaan raskaus-, erityisraskaus- ja vanhempainrahakausia, ja niihin lasketaan mukaan myös hoitovapaat. Esimerkiksi hoitovapaa voi olla kokoaikaista tai osa-aikaista. Kela maksaa perheille tukea perhevapaiden ajalta, jos perheessä on alle 3-vuotias lapsi tai eka- tai tokaluokkalainen. Katso Kelan sivuilta lisää tietoa aiheesta.
 

Palkattoman vapaan ajalta ei saa taloudellista tukea

 
Entä jos edelliset vaihtoehdot eivät sovellu sinulle? Silloin voit sopia työnantajasi kanssa palkattomasta vapaasta. Keskustelu siitä kannattaa aloittaa hyvissä ajoin ennen suunniteltua vapaata etenkin silloin, jos haluat pitää pitkän tauon työnteosta. Palkattomasta vapaasta sopiminen on vapaaehtoista työnantajalle ja työntekijälle.
 
Palkattomasta vapaasta kannattaa tehdä kirjallinen sopimus, jotta turvaat selustasi ja voit vapaan jälkeen palata turvallisin mielin takaisin töihin. Tällaisen palkattoman vapaan ajalta ei ole saatavissa mitään taloudellista tukea, joten sinun kannattaa suunnitella huolella raha-asiat ennen kuin aloitat keskustelun palkattomasta vapaasta työnantajasi kanssa.
 
Anne Kaattari
Anne Kaattari Anne työskentelee Ertossa juristina. Hän neuvottelee optikoiden työehtosopimuksen ja auttaa jäseniämme työsuhteisiin liittyvissä asioissa lakineuvonnassamme.

Jaa artikkeli:

Tutustu muihin artikkeleihin